Objednávky odesíláme v jediný odesílací den a to v úterý (výjimečně ve středu).

Proč zasadit ovocný strom?

Už jste někdy v životě zasadili strom? V poslední době je velmi diskutované téma ekologie. Co zanecháme budoucím generacím? Hromady plastů? Znečištěné moře? Vykácené lesy? Satelitní zástavbu u velkých měst s okrasnými zahradami bez stromů? Nechápejte mě špatně. Vím, že na malou zahradu se nevejde lípa, kaštan, dub či snad kousek soukromého lesa! Ale co malý ovocný stromek? Mnoho lidí argumentuje, že chce mít bezúdržbovou zahradu. Nechce každý rok sbírat schnilá jablka a hrabat listí. Na druhou stranu jim nedělá problém každý týden sekat "dokonalý" trávník, který před tím hnojili a zalévali. V horším případě pak zametají vybetonovaný dvorek, který se v létě rozpálý horkem.

P6280063_small

Všimli jste si někdy, jak příjemné je v letních horkách posedět pod stromem? Není to jen stínem, který vytváří. Stromy se chladí díky podzemní vodě a vytváří tak přírodní klimatizaci. Jeden vzrostlí strom o průměru koruny 10 m dokáže vytvořit chlad srovnatelný se čtyřmi chladícími jednotkami o výkonu 5,6 kW. Dohromady tedy neskutečných 22,4 kW! [1] 

Co si budeme vykládat o ekologickém smýšlení a přínosu budoucím generacím, když z ovocných stromů můžeme mít užitek již my! A to je asi mnohem pádnější argument pro výsadbu nových stromů. Představte si tu letní pohodičku, kdy se opalujete na sluníčku, čtete knížku a najednou dostanete na něco chuť. V případě, že na zahradě nemáte žádný strom či ovocný keř musíte přerušit opalování, jít domů a něco najít v nakoupených zásobách ze supermarketu. Pokud však na zahradě máte například meruňku, švestku, broskev, nektarinku či jiné právě dozrávající ovoce, stačí dojít k danému stromu, utrhnut plod a s chutí se zakousnout třeba právě do sluncem vyhřáté a slaďoučké meruňky. Jako bonus je ovoce z vlasní zahrádky mnohem zdravější, než ty zakoupené v obchodě, které jsou plné pesticidů a dalších látek!

20180628_173915

A argument spadaného listí a hnijících jablek? Dnešní stromky v podobě zákrsků jsou mnohem menší, než byly vysokokmeny u vaší babičky. Jablek či jeného ovoce nebudou tuny a to samé platí s listím. ;-)

O tématice stromů se můžete více do podrobna dočíst v knihách německého lesníka a spisovatele Petera Wohllebena.

 

[online]. [cit. 2019-03-25]. KRPEŠ Václav. Strom u domu jako nejlevnější klimatizace. Přírodní bydlení. © Jakub Gajda, Trojanovice. Dostupné z: http://www.prirodnibydleni.cz/nejlevnejsi-klimatizace/