Objednávky odesíláme v jediný odesílací den a to v úterý (výjimečně ve středu).

Ostružiny

V následujícím článku se dozvíte obecné informace o ostružinách, ale i rady k jejich výsadbě a pěstování. Mimo jiné si povíme jak ostružiny hnojit, jaká zem jim nejvíce vyhovuje i tipy a triky na jejich vyvazování.

Ostružiny

Klasické ostružiny z lesa zná asi každý. Plazí se po zemi, chytají svými trny kalhoty a plodí drobné chutné plody. Dnes je již na trhu spousta šlechtěných odrůd, které se od těch klasických liší především velikostí plodu a to i mnohonásobně. Chuťově lze říci, že jsou srovnatelné. Navíc si můžete vybrat i spoustu beztrnných odrůd. :-)

Ostružiny jsou nejen chutné, ale mají všestranné použití v kuchyni i léčitelství. Obsahují především vitamín C, B a K, dále železo, draslík, hořčík a soustu dalších minerálů. Působí protizánětlivě, proti nádorům a mají antioxidační účinky. V léčitelství se využívají i listy ostružiníku.

Výběr správné odrůdy

Úplně jednoduše můžeme ostružiny rozdělit dle doby zrání. Většinou zrají od června do října, někdy i déle. Pokud chcete vysadit více rostlin, je dobré nakombinovat rané a pozdní odrůdy. Budete tak mít stálý přísun tohoto výborného ovoce. :-) Dále lze ostružiny rozdělit dle trnitosti na beztrnné a trnité. Někomu trny nevadí a jiný bude rád za komfort bez trnů.

Poměrně často nás žádáte o radu s výběrem odrůd do vyšších či horských poloh. Obecně lze říci, že ostružiny nemají s nízkými teplotami problémy, můžete si tedy bez obav vysadit kteroukoliv. Pokud však máte zahradu v opravdu drsné lokalitě (především horské) můžeme Vám doporučit Loch Ness, Asterina či Polar.

V případě, že nemáte možnost vybudovat ostružině oporu, po které by se mohla pnout, je vhodné vybírat vzpřímeně rostoucí či zakrslé odrůdy (Navaho, Polar Berry (žlutá), Little black prince (balkónová).

Dobrou zprávu máme i pro majitele malých zahrádek či balkónů. Na trhu jsou již odrůdy zakrslého vzrůstu vhodné i do nádob jako např Little black prince.

Jak vysadit ostružinu?

Ostružiník je jednoduché pěstovat. Má rád propustné půdy a slunné stanoviště (na slunném stanovišti plody lépe dozrají a zesládnou). Pokud máte jílovitou půdu či z její kvality máte obavy, doporučujeme vyhloubit dostatečnou jámu  cca 40 x 40 x 40 cm a provést výměnu půdy za kvalitnější zeminu (možno použít kompost domácí nebo lze koupit v pytlích (pozor ne substrát), či zajet do kompostárny) v kombinaci se zahradnickým substrátem.

Snažte se nepoužívat pouze zahradnické substráty, většinou se jedná pouze o rašelinu s některými příměsi (substrát je rašelina s chemicky upraveném pH). Takovýto substrát i přes chemické úpravy a příměsi v něm nemá úplně nejlepší vlastnosti. Většinou v něm rychleji vysychá vláha a následně trvá déle, než vláhu znovu nasaje. Málokdy obsahuje dostatek živin a když už, mnohdy to bývá startovací dávka na pár týdnů. Jelikož takový substrát živiny déle neudrží, velmi rychle se zálivkou nebo deštěm vyplaví a rostlina z nich využije jen málo. Oproti tomu klasický kompost mnohem lépe zadržuje vodu a v organické hmotě obsahuje dostatečné množství živin, které se uvolňují postupně a to i po delší dobu. Naopak substrát takový kompost dokáže dobře provzdušnit, což kořeny ostružin také ocení.

V případě výsadby většího množství rostlin je vhodné je vysazovat v rozestupu 1 m od sebe do řady (kvůli snadnějšímu vyvazování).

Do takto vybraného a případně zlepšeného stanoviště vysaďte celý kořenový bal ostružiny, přidejte vhodné hnojivo a přisypte zeminu, kterou k rostlině ušlápnete či stlačíte. Nyní stačí rostlinu dostatečně zalít a čekat na její úrodu. :-)

Vhodným hnojivem pro ostružiny je Cererit (hnojení je nutné vícekrát během sezóny opakovat), Biomin - maliny a ostružiny (dle návodu) či jiné vhodné k ovocným keřům. Případně k rostlině můžeme každým rokem přidat na jaře kompost. Obecně platí, že rostliny hnojíme především na jaře. Na podzim již naopak hnojení vynecháme, aby rostlinám  dobře vyzrálo dřevo a v zimě nenamrzalo.

Na závěr ještě zmíním odpověď na Vámi často dotazovanou otázku a to kdy je vhodné ostružiníky vysazovat. V našem zahradnictví nabízíme pouze ostružiny zakořeněné v květináči a pěstované venku. Proto je možné je přesadit do země téměř kdykoliv a rostlina to ani nepocítí. Pouze v zimě, kdy je zem zamrzlá, tak výsadbu nelze realizovat. Dále výsadbu nedoporučujeme v parném létě, pokud nemůžete rostlinu pravidelně zalévat.

Řez ostružin

Řez provádíme především na podzim (případně v předjaří, než začne pučit). Pruty, na kterých byly letos plody, odřízneme u země. Odstraníme také staré a odumřelé větve. Dále vystříháme slabé větve, abychom keř provzdušnili. Zbylé větve vyvážeme k opoře a jejich boční větve zakrátíme tak, aby zbylo cca 5 oček. Rozhodně se řezu nebojte, výrazně tím rostlině odlehčíte a pomůžete. ;-)

Jak na vyvazování ostružin?

V případě většiny druhů ostružin je nutné zajistit oporu pro jejich vyvazování, aby Vám plody neležely v trávě a bylo možné kolem ostružiny okopávat zeminu či sekat trávník. Nejjednodušším způsobem je vysadit ostružiny u dostatečně stabilního již existujícího plotu, kterým máte např. oddělenou užitkovou zahradu od okrasné. V případě plotu, kterým sousedíte s jiným sousedem však tuto variantu nedoporučujeme.
Když už budete uvažovat nad vybudováním opory pro ostružiník zamyslete se, zda tuto oporu nevyužít pro pěstování vinné révy, kiwi či černoplodých malin, které také vyžadují oporu a s ostružiníkem si rozumí. :-)

Připravili jsme pro Vás nákres s návodem na výrobu opory pro ostružiník či další ovocné popínavé druhy (vinnou révu, kiwi...). Řešení máme odzkoušené na několika zahradách a proto Vám ho můžeme s klidným svědomím doporučit.

vyvazování rostlin

Co budete potřebovat za materiál:

  • min. 2x železné tyče délky 2,5 m (či lešeňové) - lze sehnat v hutních materiálech (rovnou pozinkované, které nepotřebují další povrchovou úpravu), varujeme však před ošizenými plotovými sloupky z hobby marketu, které často nejsou vhodné pro zátěž v podobě rostlin, nehledě na to, že až rostlina naroste, vytvoří velkou listovou plochu a při silném větru vám takové dílo může skončit položené na zemi.
  • 2x vzpěry (pokud jste zdatní s prací s kovem, můžete si je zaříznout a přivařit ke krajním sloupkům nebo lze sehnat ve specializovaných prodejnách vzpěry k plotovým sloupkům s připraveným zploštěním trubky pro přišroubování k železnému sloupku)
  • beton (nejjednodušší je koupit již namíchanou směs v pytli, kterou smícháte např. v kolečku s vodou)
  • 3-5x pevný drát (ideálně silnější napínací drát na ploty se zeleným poplastováním)
  • 3-5x napínák na pletivo (popř. závitový napínák)
  • max. 10 ks příchytek napínacího drátu ke sloupku (jde o to, aby v budoucnu jednotlivé dráty pod vahou nesjížděli pro sloupku dolů)

Po spojení krajních železných tyčí se vzpěrou (svaření či přišroubování), všechny tyče natřeme aby nám nerezivěly, pokud již úprava proti korozi nebyla provedena. Poté je zabetonujeme do země do hloubky 0,5 m. Nad zemí nám tak zůstanou 2 m dlouhé tyče. Krajní tyče se vzpěrou umístíme na kraje vzpěrou "dovnitř". Dle délky záhonu umístíme potřebný počet sloupků, tak aby od sebe byly maximálně 3-4 m. Až beton zatvrdne (raději vyčkejte 2 dny) vyvážeme vodorovné dráty tak, aby byly cca 40-60 cm od sebe (dle zvoleného počtu). Na ostružiny Vám budou stačit tři dráty, pokud však budete mít konstrukci pro více druhů rostlin, raději zvolte 4 - 5 drátů.

Nakonec můžete zasadit či případně vyvázat stávající rostliny. Potřeby pro vyvazování rostlin naleznete ZDE.

 

Na závěr jen dodáme, že z většiny šlechtěných ostružin budete sklízet ostružiny na kbelíky. :-) Jdou přidat do marmelád, bublanin, kaší, zamrazit či jen tak zobat...